maanantaina, marraskuuta 28, 2005

Doping-aineet ovat vaarallisia

Kirjoitettu 1.10.2005, lisäys tehty 24.11.2005 ja 28.11.2005

Dopingista kiinni jääneiden urheilijoiden lista synkistyi taas kun jalkapalloilija Abel Xavier jäi kiinni anabolisten steroidien käytöstä (Dianabol). Hän sai 18 kk kilpailukiellon. Lisäksi on tällä hetkellä espnajalaisen ammattipyöräilijä Roberto Herasin B-näyte tutkittavana. Heras antoi syyskuussa järjestetyn Espanjan ympäriajon toiseksi viimeisen etapin jälkeen dopingnäytteen, josta löytyi urheilussa kiellettyä epo-hormonia. Amerikkalaisen ammattipyöräilijän Lance Armstrongin samasta aineesta mahdollisesti langetettava tuomio odottaa vielä lopullista päätöstään. Toivoisi tämän viimeksimainitun pyöräilijälegendan syyttömyydelle löytyvän tarpeeksi todisteita!
Kaisa Varis on nyt myös lisätty listalle (kiitos apo). Muitakin kuuluisia doping-urheilijoita saattaa vielä puuttua listaltani.

Urheilijoita on runsain määrin lukemassa tätä vaatimatonta blogiani. Palvelen teitä dopingista kertovalla yhteenvetoartikkelilla.

Dopingin käytössä pyritään urheilijassa saavuttamaan keinotekoisella tavalla parempi suoritustaso silläkin uhalla että vaarannetaan terveys. Dopingaineiden käyttöön liittyy runsaasti erilaisia terveysriskejä ja vaarallisuudesta on kiistatonta näyttöä (mm. maksavaurioista). Tämän lisäksi Kari Kauranen haluaa muistuttaa, että lihasten keinotekoinen kasvattaminen dopingin avulla kasvattaa laadultaan heikompaa lihasta kuin normaalin harjoittelun ja levon kautta aikaansaatu lihas. Laadullisesti heikompi lihaskudos altistaa herkemmin vammoille ja lihasrepeämille.
Anabolisten hormonien käyttö häiritsee elimistön omaa hormonaalista toimintaa. Dopingtarkoituksessa suuria androgeeniannoksia käyttäneiltä miehiltä on mitattu naissukupuolihormonia, estradiolia, sellaisia pitoisuuksia, jotka ovat huomattavasti suurempia kuin terveillä naisilla. Naiselle testosteroni aiheuttaa käytetyn annoksen mukaan selviä androgeenisia vaikutuksia, kuten lisääntynyttä karvoitusta, jopa parran kasvua, äänen madaltumista, talirauhasten suurenemista, häpykielen kasvua, lihaksiston miehistymistä jopa kaljuutta. Kuukautishäiriöt ovat tavallisia. Kyseeseen saattavat myös tulla libidon (seksuaalisen halun) huomattava voimistuminen ja syvälliset persoonallisuuden muutokset. Anabolisilla steroideilla on siis psyykkisiä haittavaikutuksia.
Erytropoietiinin haittavaikutuksena on verenpaineen nousu ja veren sakeuden noustessa on vaarana myös tukokset sepelvaltimoissa ja aivojen verisuonissa.
Doping on huippu-urheilun suurimpia ongelmia. Eettiset ongelmat ovat huomattavan suuret. Dopingia käyttävät urheilijat rikkovat urheilun omia sääntöjä ja sopimuksia. Samalla he hankkivat tai ainakin yrittävät hankkia kielletyillä ja sääntöjen vastaisilla menetelmillä kilpailuetua kanssakilpailijoistaan. Dopingia käyttävät urheilijat heikentävät myös oman lajinsa mahdollisuuksia toimillaan, sillä dopingtapausten yhteydessä urheilujärjestöt menettävät yhteistyökumppaneitaan ja tukijoitaan, kuten kävi Suomen Hiihtoliitolle Lahden MM-kisoissa vuonna 2001. Samalla julkisuudessa ”leimataan” myös lajin muita urheilijoita.
Vaikka useimmiten doping liitetään huippu- ja kilpaurheiluun, on dopingaineiden käyttö merkittävä terveysriski myös liikunnan harrastajien parissa – erityisesti voimailulajeissa. Suomessa on arvioitu olevan noin 10 000 dopingaineiden käyttäjää. Tästä vain pieni osa on liitettävissä huippu-urheiluun.
Dopingin käyttö saa välillä hassunkurisiakin käänteitä. Esimerkiksi Modafinil-nimisen lääkkeen käyttö narkolepsian (”nukahtelusairaus”) hoitoon nousi parrasvaloihin kun eräs huipputason pikajuoksija tätä ilmoitti käyttäneensä, tosin vasta jäätyään kiinni dopingtestissä.

Suomalaisia dopingaineista kärynneitä:

Ulkomaisia dopingin käytöstä kiinni jääneitä urheilijoita:




















Blogiarkisto